Jazzin alalajiksi luokiteltava souljazz puhkesi kukkaan 1960-luvun alkupuolella. Se on edelleen monelle mieluinen jazzin tyylisuuntaus, joka on pehmeämpi, soljuvampi, rytmikkäämpi ja sielukkaampi versio monesta muusta jazzin suuntauksesta.
Souljazzin tyypillisimmät piirteet
Groove-tyyppinen musiikkityyli alkaa yleensä bassosta, joka muodostaa tasaisen tahdin basson ja rummun välille ja rikastaa sitä riffeillä ja melodioilla, joissa on ammennettu runsaalla kädellä vaikutteita esimerkiksi gospelista, bluesista ja rhythm & bluesista. Souljazz on itse asiassa jazziin kuuluvan hard bopin alalaji, jonka voimakkaimpana vaikutuksena on toiminut soul-musiikki. Souljazzin keskeisimpiä ominaisuuksia ovat seuraavat:
- Hammond-urkujen soittaminen lähes aina
- Voimakkaasti vaikutteita gospelista ja soulista
- Bebopiin verrattuna harmonisesti hyvin yksinkertainen ja käyttää yleisesti ottaen vain kahta tai kolmea sointua koko kappaleen ajan.
- Kappaleet ovat yleisesti ottaen todella toistavia ja myös pitkiä.
Juuri nämä ominaisuudet kiinnostavat nyt erityisen paljon, ja nyt kun jazz elää aivan uutta kukoistuskauttaan ja pinnalla on monia mielenkiintoisia artisteja, on myös souljazz vähitellen nostanut päätään myös Suomessa.
Soulia ja jazzia esittävät merkittävät muusikot
Seuraavaksi esitellään muutama esimerkki souljazzin saralla tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista esiintyjistä, joista on kiittäminen soulin ja jazzin kehittymistä nykyiseen muotoonsa.
- Lee Morgan: Monelle jazzin ja soulin ystävälle kappale nimeltä Sidewinder on kaikkein selkein kuvaus souljazzista. Lee Morganin soittama kappale on 10 minuutin ja 25 sekunnin pituinen, mutta moni jazzin ja soulin ystävä sanoo ajan menevän kuin hetkessä musiikkia kuunnellessa.
- Eddie Harris: Eddie Harris oli 1960-luvulla huippusuosittu souljazzia esittävä saksofonisti. Harris vei urallaan jazzin ja soulin kehitystä eteenpäin ja testaili innokkaasti myös sähköisyyden tuomista musiikkiin. Mies kokeili sähkösaksofonia ja loi ennenkuulomattomia ääniä raivaten siten tietä aivan uudenlaisille mahdollisuuksille jazz-musiikin saralla.
- Jimmy Smith: Jimmy Smithiä kutsutaan usein souljazzin isäksi, eikä suotta. Smithiä ylistettiin aikanaan myös urkujensoiton virtuoosiksi, eikä titteli muutu miksikään tänäkään päivänä. Häntä voidaankin pitää vähintäänkin merkittävänä hahmona soul-musiikin ja jazz-musiikin yhdistävän souljazzin synnyssä. Vuonna 1965 julkaistu versio kappaleesta “Got My Mojo Workin” on taidonnäyte, joka tarjoaa pilkahduksen Smithin lahjakkuudesta.