Jazz on muutakin kuin musiikkia

Jazz on muutakin kuin musiikkia

Jazztanssi liittyy läheisesti jazzmusiikkiin, joka on vaikuttanut vahvasti moniin liiketyyleihin. Jazzin tahdit ja rytmit luovat jännittävän taustan innovatiivisille ja improvisoiville askelille, jolloin tanssijat voivat ilmaista itseään ainutlaatuisella ja luovalla tavalla. Millaisesta lajista kuitenkin tarkemmin ottaen on kyse?

Jazzia tanssitaan ympäri maailman

Jazz-tanssi on nykyään maailmanlaajuinen ilmiö ja tanssijat monissa maissa ympäri maailmaa sisällyttävät jazz-askeleita omiin ainutlaatuisiin tyyleihinsä. Esimerkiksi Japanissa ja Venäjällä ammattimaiset jazztanssijat esiintyvät arvostetuissa kilpailuissa ja esityksissä. Joissakin osissa maailmaa jazztanssi yhdistetään usein uhkapelaamiseen katutyyppisten breakdance-kilpailujen muodossa. Näissä tapahtumissa joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan palkintorahoista. Se on suosittu tapa ilmaista luovuutta ja ansaita samalla rahaa. Tanssiminen ei välttämättä ole jokaisen vahvuus. Sen sijaan tienata voi myös kryptovaluuttakaupoilla osoitteessa https://bitcoinpikaosto.com/.

Jazz-tanssin historia

Jazz-tanssia on ollut olemassa 1900-luvun alusta lähtien, jolloin afroamerikkalaiset tanssijat kehittivät ainutlaatuisen liiketyylin, joka oli sekoitus steppiä, eurooppalaista balettia ja perinteisiä afrikkalaisia tanssiaskeleita. Jazzin suosio kasvoi nopeasti ja se levisi pian suuriin kaupunkeihin eri puolille Yhdysvaltoja. Siitä tuli vieläkin suositumpaa toisen maailmansodan jälkeen, koska jazzin suosio kasvoi klubeilla ja televisiossa. Jazz on nykyäänkin suosittu tanssimuoto, jossa on monenlaisia tyylejä ja liikkeitä.

Lajin ominaispiirteet tulee historiasta

Jazztanssille on ominaista sen energiset liikkeet ja improvisoiva tyyli. Askeleet ovat yleensä synkopoituja, mikä tarkoittaa, että kunkin fraasin aksentti on siirretty odotetusta tahdista. Jalkoja, lantiota, käsiä ja päätä käytetään kaikkia yksilöllisen tyylin luomiseen. Tämä voi vaihdella perinteisemmistä jazz-askelista, kuten Charlestonista tai Lindy hopista, moderniin jazz-tyyliin, kuten funkiin ja hiphopiin.

Suomessakin lajin pariin on helppo päästä

Jazztanssi on erityisen suosittua Suomessa, jossa sitä pidetään kansallisena taidemuotona. Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa on lukuisia jazzklubeja ja -studioita, joissa on tarjolla tunteja kaikille taitotasoille. Myös jazzmusiikki on ollut pitkään läsnä maassa ja vuosien varrella on syntynyt monia vaikutusvaltaisia yhtyeitä. Jazz-tanssikilpailuja järjestetään usein eri puolilla Suomea ja ne tarjoavat tanssijoille mahdollisuuden esitellä taitojaan ja kilpailla palkinnoista. Ainutlaatuisen tyylinsä ja energiansa ansiosta se tulee kehittymään ja kasvamaan taidemuotona vielä monta vuotta.