Jazzyhtyeitä ja artisteja

Erilaisia jazzyhtyeitä ja -artisteja on musiikkimaailmassa satoja. Joukossa on ilahduttavan monia suomalaisiakin nimiä, sillä suomijazz on hiljalleen noussut maailmankartalle. Seuraavaksi esitellään muutamia nykyisiä ja menneitäkin jazzyhtyeitä ja artisteja, jotka kuuluvat kuunnelluimpien joukkoon jazzia fanittavien ihmisten keskuudessa. Jazzia kuuntelevat varmasti tuntevat näistä ainakin osan edes nimeltä, mutta mikäli joku on jäänyt vieraammaksi, kannattaa siihen ehdottomasti tutustua.

  • Aki Rissanen Trio: Tämä kokoonpano on suomalaisista jazzyhtyeistä yksi tämän hetken puhutuimpia nimiä. Ei ihmekään, sillä pianisti Aki Rissasesta, basisti Antti Lötjösestä ja rumpali Teppo Mäkysestä koostuva jazztrio tuottaa mahtavaa jazzmusiikkia, jota on ilo kuunnella. Aki Rissanen Trio on jazzyhtye, jolla on allaan jo kaksi levyä, ja on luultavaa, että lisää on tulossa.
  • Art Tatum: Lähes sokeana jazz-pianistina tunnettu Art Tatum on monen mielestä yksi kaikkien aikojen huikeimmista pianisteista ja taatusti artisti, joka mullisti pianon roolin jazzissa. Tatum kehitti jazziin hyvin omanlaisensa tavan soittaa pianoa improvisoiden. Hän harmonisoi melodioita muokkaamalla sointuja mieleisekseen. Moni jazzin ystävä kuuntelee edelleen mielellään Tatumin jazz-äänitteitä.
  • Five Corners Quintet: Tämä Helsingistä lähtöisin oleva jazzyhtye on yksi kansainvälisesti suurinta huomiota osakseen saanut suomalainen jazzyhtye. Five Corners Quintet on julkaissut kaikkiaan kaksi studioalbumia, joiden musiikissa on kuultavissa vaikutteita soulista. Albumit ovat nimeltään Chasin’ the Jazz Gone By sekä Hot Corner. Bändin musiikkia kutsutaankin usein nimityksellä groovejazz, joka kuvaakin hyvin rytmikästä ja rentoa jazzia edustavaa musiikkityyliä.
  • Thelonious Monk: Pianisti ja säveltäjä Thelonious Monk on ehdottomasti yksi suurimmista vaikuttajista jazzissa ja erityisesti bebopissa. Aurinkolaseistaan, hatustaan ja puvustaan tunnettu Monk on myös soittotyyliltään innovatiivinen ja sisällyttää usein musiikkiinsa perkussiivisia hyökkäyksiä ja yllättäviä taukoja.
  • Jazzyhtye Mopo: Jo vuodesta 2009 alkaen jazzia soittanut suomalainen ryhmä koostuu kolmesta jäsenestä. Euroopan jazz-piireissä Moposta on puhuttu jo pitkään, ja se on nostettu yhdeksi tämän hetken lupaavimmista jazzyhtyeistä Euroopassa. Mopolla on tällä hetkellä julkaistuna neljä albumia, jotka ovat nimeltään Jee, Beibe, Laivalla ja Mopocalypse. Mopon musiikki kiinnostaa ja sen uusimpiakin kappaleita on Spotifyssä kuunneltu satojatuhansia kertoja.