New Orleansin kaupunki yhdysvaltalaisessa Louisianan osavaltiossa oli 1900-luvulle tultaessa varsinainen kulttuurien sulatusuuni. New Orleans oli tärkeä satamakaupunki, jonne kokoontuivat ihmiset ympäri maailmaa. Ei ollutkaan mikään ihme, että paikalliset muusikot saivat kuulla hyvin monenlaista musiikkia kaikkialta maailmasta ja ammensivat vaikutteita myös omaan soittamiseensa. Eurooppalainen klassinen musiikki, eteläamerikkalaiset laulut ja rytmit sekä amerikkalainen blues sulautuvat kaikki osaksi musiikkia, joka sittemmin sai nimekseen jazz. Vielä tänäkään päivänä ei olla täysin varmoja siitä, mistä sana jazz on alun perin saanut alkunsa, mutta joidenkin mielipiteiden mukaan termillä jazz on alun perin viitattu johonkin seksuaaliseen konnotaatioon.
Louis Armstrong toi jazziin improvisaation
Yksi jazzin muotoutumista edesauttavista artisteista oli Louis Armstrong, jota tituleerataan joskus myös modernin jazzin improvisaation isäksi. Juuri improvisaatio, mielikuvitus, tilanteeseen heittäytyminen ja leikkisyys ovat jazzille hyvin tunnusomaisia piirteitä. Trumpettia soittanut Armstrong revitteli rohkeasti trumpettisooloja, jotka olivat yhtä aikaa paitsi uskomattoman melodisia ja leikkisiä, myös niin valtavan täyteen energiaa ladattuja, ettei sellaiseen olisi ollut mitään mahdolliisuuksia äänitysstudiolla. Armstrongin tyyli inspiroi muitakin jazzista innostuneita muusikoita kehittämään omanlaisensa tyylin improvisoida jazzia soittaessaan.
Jazzin leviäminen
Armstrongin ja monen muun New Orleansin alueella vaikuttaneen jazz-muusikon musiikki levisi radion välityksellä ympäri Yhdysvaltoja. Jo 1940-luvulle tultaessa maan suurkaupungeissa konsertit täyttyivät faneista, jotka tulivat katsomaan suuria jazz-kokoonpanoja eli Big Bandejä. Sittemmin jazz levisi Eurooppaan ja muualle maailmaan, eikä se vieläkään ole lakanut laajentumasta. Uusia artisteja ja faneja syntyy päivä päivältä lisää.
Jazz tänä päivänä
On kuljettu valtavan pitkä matka siitä, mitä jazz oli vielä reilu sata vuotta sitten siihen, mitä se on tänä päivänä. Nykyään jazzia pidetään äärimmäisen kehittyneenä taiteenmuotona, joka ei ole asettunut vieläkään uomiinsa, vaan kehittyy ja laajenee valtavaan moneen suuntaan. Jokaisen vuosikymmenen kohdalla jazzissa nähdään muutoksia, jotka tekevät siitä hiukan erilaisen kuin mitä se oli edeltäänä vuosikymmenenä. Jazz on niin valtavan monipuolinen ja laaja genre, että siihen mahtuu monelaisia vivahteita. On olemassa niin latinojazzia, rockin ja jazzin fuusiomusiikkia sekä lukemattomia muita jazziiin pohjautuvia tyylejä.